Ștefan O. Neagu

Nistoreștii Vrancei

Editura Atec 2021

Monografia comunei celei mai apropiate de munții Vrancei, recent lansată în cadrul evenimentului ”Cântec și poezie în satul meu”, în 30 octombrie 2022, este un eveniment de marcă pentru locuitorii acestor meleaguri și nu doar pentru ei. Este meritul autorului de a ridica colbul de pe vechi și mai noi documente despre comuna și actualul sat Vetrești Herăstrău și de a le pune înt-o formă sintetică și accesibilă, spre a le prezenta astfel cititorilor dornici să se informeze despre istoria acestor locuri.

Împărțită în 12 capitole, după categoriile urmărite de autor: așezări și locuitori pe Valea Nărujei, populația, economia, pădurile și exploatarea lemnului, sânge și sudoare, administrație și politică, învățământ, biserica, cultură-civilizație-artă populară, lege și ordine, obști,asociații, comerț, cooperație și sănătate, cu o bogată anexă de documente și numeroase fotografii, cu o bogată bibliografie, cartea este o frescă a vieții de pe aceste meleaguri. Iubitorii de lectură, iubitorii de istorie, specialiștii, pot găsi pagini foarte interesante în cuprinsul cărții.

Este admirabil efortul unor istorici care au scris despre aceste meleaguri: Cezar Cherciu- Vrancea și ținutul Putnei, Țara Vrancei- o istorie a obștilor răzășești și Ionel Antimirescu- Contribuții la Monografia comunei Nistorești.

Dincolo de fireasca dorință de a promova locul de baștină aș adăuga contribuția noastră la descoperirea aceste zone prin tipărirea în acest a două cărți: Gavrilă a lui Ion Vatră din Herăstrăul Vrancei- Gavriă Vatră și Chermeza- noi nu am vrut să fim comuniști- Vatră Giorgică.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *